Dromen van kant

In het kader van het thema van de tentoonstelling 'Dromen van kant' heeft een groot aantal leden van De Kantkriebel een dromenvanger geklost. Deze dromenvangers zijn in juni op de tentoonstelling te bewonderen. 

Dromenvangers komen oorspronkelijk bij de indianen uit Noord Amerika vandaan. Indianen geloven dat het zelf maken en ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Eeuwenlang al maken Indianenouders dromenvangers om boven het bedje van hun kinderen te hangen. Men gaat er van uit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede dromen maar ook slechte dromen. Tijdens de nacht worden de nare dromen gevangen in het ‘web’ en volgens de legende glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Fijne dromen kunnen ongehinderd hun doorgang in het centrum van de dromenvanger vinden en treden daarmee het leven binnen van de dromer.

Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes/steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt helemaal persoonlijk als de eigenaar persoonlijke zaken in het web knoopt.

Als u op 'lees verder'klikt kunt u de legende over het ontstaan van dromenvangers lezen.

Lees verder...

Uitnodiging

Poster tentoonstelling

De leden van kantkring "de Kantkriebel"" nodigen u uit op hun 2e lustrumtentoonstelling in Heemerf "de Schutsboom", Nieuwe Rielseweg 41-43, 5051 PD  Goirle.

U bent van harte welkom op 2 en 3 juni van 11.00-16.00 uur. De entree is gratis.

Dromen van kant door Thea Stokmans

Op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2007 organiseert Kantkring De Kantkriebel ter gelegenheid van haar tweede lustrum de expositie: ''Dromen van kant'' in het Heemerf De Schutsboom te Goirle. In deze nostalgische omgeving presenteren de leden van de vereniging hun werk. Dit omvat modern werk, kant gebaseerd op de oude technieken en werkjes, die de leden tijdens de gezamenlijke activiteiten hebben gemaakt. Ook kunt u zien hoe de kunstwerkjes onder de handen van de kantwerkers groeien.

De lichte Potstal, grenzend aan het heemkundig museum, is ingericht met de wat fijnere kantsoorten zoals Tule, Duchesse, Binche en Vlaanders. In de grote schuur zijn de andere kantsoorten te bekijken zoals vrij werk, Torchon, Cluny, Brugs bloemwerk en het verenigingswerk. Daarnaast is hier plaats om onder het genot van een drankje tot rust te komen en lekker bij te praten. De dromen van kant zijn vervat in individuele werken. De ene droom verwezenlijkt, de andere nog moeilijk bereikbaar. De diversiteit van al deze werken is een weerslag van de leden. Sommige bekwamen zich al twintig jaar of meer in de verschillende kantsoorten, en voor anderen biedt de kring een mogelijkheid om het kantklossen niet te verleren en in contact te blijven met collega-kantklossers. Iedereen beleeft dan ook haar eigen droom van kant en wellicht dat u na een bezoek aan de tentoonstelling ook gaat dromen van kant.