Dromen van kant

In het kader van het thema van de tentoonstelling 'Dromen van kant' heeft een groot aantal leden van De Kantkriebel een dromenvanger geklost. Deze dromenvangers zijn in juni op de tentoonstelling te bewonderen. 

Dromenvangers komen oorspronkelijk bij de indianen uit Noord Amerika vandaan. Indianen geloven dat het zelf maken en ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Eeuwenlang al maken Indianenouders dromenvangers om boven het bedje van hun kinderen te hangen. Men gaat er van uit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede dromen maar ook slechte dromen. Tijdens de nacht worden de nare dromen gevangen in het ‘web’ en volgens de legende glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Fijne dromen kunnen ongehinderd hun doorgang in het centrum van de dromenvanger vinden en treden daarmee het leven binnen van de dromer.

Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes/steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt helemaal persoonlijk als de eigenaar persoonlijke zaken in het web knoopt.

Als u op 'lees verder'klikt kunt u de legende over het ontstaan van dromenvangers lezen.

Iktomi
Toen de wereld nog jong was, kreeg een oude Lakota- man een visioen. Iktomi, de leraar van wijsheid, verscheen aan hem in de vorm van een spin. Iktomi begon in een oude taal te vertellen over de cirkel van het leven, hoe we als baby geboren worden en van kinderen doorgroeien naar volwassenen. Uiteindelijk worden we oud en moet er voor ons gezorgd worden als voor een baby en is de cirkel rond.
Iktomi pakte een vogelnest uit een boom, dat gemaakt was van wilgentakken en paardenhaar. Er zaten ook veren in. Iktomi begon een web te spinnen in de ronde vorm van het nest. Hij vertelde over de lessen van de Great Spirit en de harmonieuze kracht van de natuur. Toen Iktomi klaar was, gaf hij het web aan de oude Lakota-man. Het web was een perfecte cirkel en er zat een gat in het midden. "Als je in de Great Spirit gelooft," vertelt Iktomi, "zal het web goede dromen en ideeën vangen, en de slechten zullen door het gat verdwijnen. Gebruik het web om je mensen en jezelf te helpen om je doel te bereiken en om ideeën, dromen en visioenen goed te gebruiken."
De oude Lakota-man deelde zijn visioen met zijn stam en nog steeds gebruiken vele mensen de dromenvanger als het web van het leven. Het wordt in onze huizen of boven het bed gehangen om dromen en visioenen te schiften. De goede dromen worden gevangen in het web van het leven en blijven daarin, de slechte vliegen weg door het gat in het midden.

Reacties

Alle aanwezigen begonnen met veel enthousiasme aan het klossen van een bandje om een kerstbal aan te kleden. Onderstaande foto's geven een beeld van de gezellige bijeenkomst.

In my view, dreamcatchers are native to the Indians of North America from. Indians believe that making yourself and hang a dream catcher above the bed wards off bad dreams.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
66ff6f
Onthoud mijn gegevens!